Takdirin Gücü

Takdir, insana motivasyon veren en önemli itici güçlerden biridir. Motivasyon da bir hedefe ulaşmak için gerekli en temel ihtiyaçlardan biri olduğuna göre, takdir etmek konusunda cömert olmak ne kadar da kıymetlidir.
Yöneticilerin çalışanlarının, ebeveynlerin çocuklarının, öğretmenlerin öğrencilerinin takdir ile motivasyonunu sağlamak, yüreklendirmek kişilere bir çok fayda sağlar: Farkedilmek, önemsenmek, değer görmek, güven vermek…Bu anlamda, takdir başarıya giden yolda hareketlendiren bir güçtür.
Global bir araştırmada* takdir mekanizmasının şirketlerin başarısındaki kritik önemi incelenmiş. (*Fast food sektörünün global devlerinden Yum! Brands’in eski CEO’su ve yönetim kurulu başkanı olan David Novak, 2016’da yayınladığı “O Great One” (Hey, Muhteşem Olan) adlı kitabındaki araştırmada.) Araştırmaya göre, insanların yüzde 60’ının takdir edilmekten en az para ödülü almak kadar motive olduğu; yüzde 40’ının da takdir edilmenin onları işlerine daha fazla eğilmeye motive ettiğini söyledikleri paylaşılmış.
Modern psikolojiden, insanların kendilerine nasıl davranılıyorsa ağırlıklı olarak öyle tepki verdiklerini biliyoruz. Güven bekleniyorsa güven vermek, saygı isteniyorsa saygı göstermek, açık iletişim için açık olmak, vb. Bu anlamda takdir edilmek için de bu geçerli; başarıyı takdir etmek, başarının daha çok ortaya çıkmasını sağlıyor. Yaratıcılığı takdir etmek ondan daha fazla görmeyi garantiliyor. Takdir etmek sorumluluk duygusunu harekete geçiriyor. Takdir edilen takdir edildiği yeri parlatıyor, onu daha çok göstermeye çabalıyor çünkü oradan görülüyor, farkediliyor.
Takdir, iyiyi gözlemlemek ve onu paylaşmak temelde; bu anlamda da olumlu ve yapıcı. 3 temel çeşidi var:
1) Sahip olunana takdir: Fiziksel özelliklere ve sahipliklere olan takdir.
Örnek:
– Ne kadar güzel gözlerin var.
– Elbisene bayıldım.
– Bu renk sana çok yakışmış.
2) Yapılana takdir: Kişinin yaptıklarına dair takdir.
Örnek:
– Bu raporu çok iyi hazırlamışsın, eline sağlık.
– Sunumun çok yaratıcı ve ilham vericiydi.
3) Öze takdir: Kalbe / kişiliğe takdir.
Örnek:
– Ne kadar samimisin, içtenliğin ses tonuna da yansımıştı konuyu aktarırken.
– Risk aldın, cesaretini yürekten takdir ediyorum.
– İyi taraflarını gördün, pozitifliğin bana iyi geldi, teşekkür ederim.
En özeli ve kalpten kalbe olanı üçüncüdür.
Takdir, o kişinin içyüzünü öne çıkartır. Harekete geçmek için kişide değer yaratır. Güçlü yanlarını ve becerilerini kişiye hatırlatır. Gelişimi destekler. Potansiyeli açığa çıkarır. Özetle, iyiyi görüp; takdir etmek herkese iyi gelir, ruhu besler.
Her insan içten, doğru ve dürüst yapılan takdiri anlar. Takdir ettiğiniz kişinin tepkisini ve sonrasındaki tavırlarını gözlemleyebilirsiniz. Görülmek, duyulmak, hissedilebilmek harekete geçiricidir. Takdir edilen kişi takdir edildiği durumlarda daha da çok kendini göstermeye hevesli olur. O konularda daha iyi olur. Takdiri edip ya da artırıp, farkı gözlemleyebilirsiniz.
Farketmek fırsattır; değişime ve gelişime kapı açar.
Sevgiler.
Yeşim Erman