Yeni Dünya: “BANI” Dünyası

Günümüzde yeni nesil iş dünyasının çerçevesini çizen yeni bir kavram hayatımıza girdi: “BANI”

Var olan ezberler ve referans noktaları artık geçerli değil. BANI güncel durumları, koşulları ve bağlantıları daha net ifade ederken; yeni perspektiflere imkan tanıyor.

Jamais Cascio (California Üniversitesi profesörü, tarihçi, araştırmacı, Institute for the Future üyesi) bu kavramın yaratıcısı.

BANI ne anlama geliyor?

• Brittle (kırılgan)

• Anxious (kaygılı)

• Non-linear (doğrusal olmayan)

• Incomprehensible (anlaşılamaz)

Kırılganlık: Bir virüs tüm dünyayı sarsıyor, bir rakip tüm pazarı değiştiriyor, bir yerel pazardaki değişken dünyanın öbür ucundaki pazarı etkiliyor. İş güvencesi yok. Sistemler sürekli değişken. Bu yüzden de dünya kırılgan.

Kaygılı: Bu kırılganlık kaygı yaratıyor. Kararları çok hızlı vermek gerekirken sonuçları öngörülemiyor.

Doğrusal Olmayan: İşlerin başı sonu olmasına, belirli bir doğrultuda devam etmesine alışkın olunduğu halde aşağı yukarı oynama ve sapmalarda orantı kalmadı. Büyük çaba büyük sonuç getirmeyebiliyor. Durumlar anlık ve hızlı değiştiği için neyin neye etkisi olduğunu ölçmek zorlaştı.

Anlaşılmaz: Fazla bilgi ve veri söz konusu olduğu için bazen konular daha anlaşılmaz hale geliyor. Konseptler ve fikirler sürekli değişken olduğu için anlamak ve anlaşılmak zorlaştı.

BANI’nin getirdiği bu zorluklara karşı nasıl meydan okunacak? 

• Kırılganlığa karşı DAYANIKLILIK:

Bu güçlü olma ve ayakta kalma becerisi olarak geçiyor. Bunun için duyguyu yaşamak ve geçmesine izin vermek; varsayımlara değil gerçeklere odaklanarak, tecrübeden öğrenmek gerekiyor. Zorlukları gelişim fırsatlı olarak görmek; bu sayede de farklı yetkinlikler edinebilmek önemli.

• Kaygıya karşı EMPATİ ve BİLİNÇLİ FARKINDALIK:

Birbirini daha etkin dinlemek, anlamaya çalışmak, fikirlere değer vermek temel teşkil ediyor. Bunun yanı sıra, değişimleri anda farketmek, karşılıklı iletişim ve işbirliğine odaklanmak süreçleri destekleyici.

• Doğrusal olmayana karşı ADAPTASYON:

Olana uyumlanabilmek için esnek bir zihin yapısında olmak ve stratejik düşünebilmek kritik. Bunu yaparken, olanı kabul etme yetisi, umutlu & optimist yaklaşım ve yapıcı olarak çözüm üretme yetkinliği fayda sağlıyor.

• Anlaşılamaza karşı ŞEFFAFLIK ve SEZGİLER:

Açık olmak ve şeffaf iletişim kurmak için önce farketmek önemli; başta kendindeki sonra başkalarındaki hissi, isteği ve ihtiyacı farketmek… İç sesi dinleyebilmek ise kişisel ve bilinçli olarak kendine özel vakit ayırarak, kendin için bir şey yaparak mümkün oluyor ki duygusal çeviklik sağlanabilsin.

Sonuç olarak, BANI’de sistem değil insan odağı var. Bu yüzden duygular ve değerler daha ön planda. Duygusal zekayı kullanmak, proaktif olmak, çevik olmak ve alternatifler üretmek BANI dünyasında esas unsurlar…

Teşekkürler.

Yeşim Erman

Leave A Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir