Einsenhower Matrisi

Zamanı verimli kullanabilmek üzerine sıkça koçluk görüşmeleri yapıyorum son dönemde. Zaman göreceli ve yönetimi kişiye özel… Bu anlamda, profesyonel koçluk çok destek oluyor ancak ben yine de geneli etkileyen, bu soruna faydalı olabileceğini düşündüğüm klasik bir zaman yönetimi tekniğinden bahsetmek istiyorum bu yazımda.
Birçok işle aynı anda uğraşırken, bir öncelik sırası ve planlama olmadığında dağılma ya da vakit kaybetme olasılığı yüksek oluyor. Bahsedeceğim yöntem işleri kategorize ederek, yönetmeye yardımcı.
1953-1961 yılları arasında ABD başkanlığını yapmış olan Dwigh David Einsenhower tarafından geliştirilmiş bir teknik: “Eisenhower Matrisi.”
Einsenhower demiş ki; “önemli olan nadiren acildir; acil olansa nadiren önemli.”
Buradan yola çıkarak, bir koordinat sistemini 4 bölüme ayırmış ve yapılması gereken işleri acil ve önemli açısından kategorize ederek, önceliklendirmenin ve ona göre ilerlemenin önemine dikkat çekmiş.
Eisenhower Matrisi’ndeki yukarıda da eklediğim 4 bölümü ve nasıl çalıştığını aşağıda iletiyorum:
- Acil ve Önemli:En öncelikli işler. Kriz durumunda olan, hemen halledilmesi gereken aksi takdirde aksamaya sebep olabilecek, zamanla yarışan kritik konulardır. Önemli bir müşteri şikayeti, kritik bir yönetim talebi, geniş boyutlu teknik bir problem/aksaklık, vb. Bunları hemen yapabilirsiniz.
- Acil ve Önemli Değil: Genellikle rica edilen işler. Yapılması gereken ama çok da önemli olmayan işler bu kategoridedir. Mailler, mesajlar, çağrılar, talepler, vb. Mümkünse yapabilir ya da yapması için bir başkasına devredebilirsiniz.
- Acil Değil ve Önemli: Vadesi olan, genellikle kişisel istekler-işler. Gelecek ile ilgili olan örneğin önemli bir eğitim almak/kursa gitmek, yeni bir işe girmek, kitap yazmak, vb. Bu işlerin zamanına karar vermek, planlamak uygun olur.
- Acil Değil ve Önemli Değil: Yapılıp yapılmamasının fark etmeyeceği işler. Yapılmasa da olur kategorisinde olan işler olduğu için mümkünse zamanınızı bu işlere harcamamak iyi olur.
Zamanı asıl harcayan şey kararsızlıktır…
Siz yeterki kararınızı verin ve niyet edin. Gerisi planlamak ve odaklanmaya kalır.
Sevgiler.
Yeşim Erman