Hayal gücü…

Hayal gücü insanın hayal etme yeteneğinin ölçütü…Hayal etmek doğuştan gelen bir yetenek iken; hayal gücünün yüksek olması sonradan ediniliyor yani geliştiriliyor.

Hayal gücü yüksekse ne olur?

Rahat hayal edilebilir, düşünerek şekillendirilir, planlanır, hissedilir ve gözde canlandırılır… Yaratıcılık devreye girer. Söylemler kuvvetlenir.

Hayal gücünün yüksek olması ne sağlar?

Bunu geçen gün paylaştığım Yeni Liderler kitabında okuduğum bir hikaye ile paylaşayım: “Amerikalı tramplenci Laura Wilkinson 2000 Olimpiyatlarına hazırlanırken üç ayak parmağını kırmış ve suya dalamıyormuş. Hazırlıklarını durdurmak yerine, her gün dalış platformunda saatlerce oturup, her bir dalışın ayrıntılı görüntüsünü zihninde defalarca yeniden yaratmış. Sonra da 2000 Olimpiyatlarında on metrelik tramplenden atlamada altın madalyayı kazanmış.” Gözde canlandırma ve odaklanmayı sürekli sürdürme devrede olmuş tabii burada.

“Beyin araştırmaları bir şeyi canlı ayrıntılarıyla hayal etmenin o etkinliğe fiilen katılmış olan beyin hücrelerini harekete geçirebildiğini gösteriyor.” Bu ne demek? Aslında, gerçek değişimi tetikleyen hatta yaratımı sağlayan, istediğin şeyi gözünde detayları ile canlandırmak ve zihinde prova etmek…

Peki bu nasıl sağlanır?
✨Önce, odaklanın ve en az 1 dakika hayal edin… (Ne hayal edeceğinizi bilmiyorsanız kendinizi hayal ederken hayal edin. 🙂 Denemek için basit başlayın; kendinizi yürürken, uyurken, kahve içerken hayal edin.)

✨Pratiğinizi giderek artırın. Her gün belirli bir zaman diliminde; örneğin gece yattığınızda uyumadan önce en az 5 dakika hayal kurun. İstediğiniz birşey olsun. Bunu her hafta 5’er dakika artırın.
✨Duygularınızı yazın ya da resmedin. Yazarak ya da resim yaparak insan özgürleşir, rahatlar, çok boyutlu düşünür.
✨Tasarım yapabilirsiniz. Basit düşünün, rahat olun. Oyun hamuru, renkli kağıt, kutu, ne varsa kolayınızda. Bir şeyler yapın; üretin; yeter ki özgün olsun. Sizin tarzınızı yansıtsın.
✨Bol bol okuyun. Makale, dergi, kitap. Hayal edin okuduklarınızı, gözünüzde canlandırın.

✨ Merak edin. Merak ettiğinizi araştırın, gidin görün. Beyin fırtınası yapın o konularda. Alternatif fikirler çıkarın.
✨Farklı düşünün; büyük resimden ya da tersinden.

✨Andakilere odaklanın. Farkedin. Renkler, şekiller, sesler… Neler var…

✨Hareket edin, yürüyüş yapın, spor yapın. Enerji artar, dolaşım düzenlenir, zihin açılır. 🙂

✨ Değişik yerlere gidin; yeni yerler görün. Gözlemleyin. Belleğinizi yeni algılarla donatın.

✨Çocuklarla vakit geçirin. Hikaye, masal anlatın onlara. Yeni şeyleri birlikte deneyimleyin. Onlara fikir sorun. Yaratıcılığı tetikler çocuklar.

Bunlar özellikle işe yarayan yöntemler.
Başka var mı sizin de eklemek istediğiniz?

Sevgiler.
@yesimerman

Leave A Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.