“Sorumluluk suçlamanın bittiği yerde başlar.” Yeşim Gürdere Erman
Sağlıklı, kalıcı bir değişimi nasıl sağlarız?
Diyelim ki, değiştirmek istediğiniz bir alışkanlığınız var; neler yapılabilir:
✨Önce kabul… Kabul etmediğimiz bir şeyi değiştiremeyiz.
✨Engel koymamak. Davranışı engellemeye çalışmak geçici etkiler yapar. (Örneğin, diyetteyken kendini her türlü kalorili yiyecekten hep uzak tutmak ya da şok diyet yapmak gibi.)
✨Nedeni tespit etmek. Ne zaman yapılıyor, ne sıklıkta yapılıyor, hangi ihtiyacı karşılıyor, neye hizmet ediyor, yapınca ne oluyor, yapmayınca ne oluyor sorularını cevaplamak ve iyi bir öz gözlem yapmak.
✨Problemli davranışa değil, çözüme odaklanmak. Zihniyeti değiştirmek. Sorumluluk, suçlamanın bittiği yerde başlar. Çözmek için seçeneklerim neler diye bakmak.
✨ Çözüm alternatiflerini bulabilmek üzere problemi yeniden şekillendirmek.
Geçende de yazdığım gibi, probleme dışarıdan bir gözle bakmak, küçük parçalara bölerek çözmeye çalışmak, problem tanımı ya da içeriğini değiştirmek olabilir. (Bu aşamada profesyonel destek alabilirsiniz.)
✨ Seçtiğiniz çözümü denemek. Kendinize minik hedefler ve ödüller de koymak. Endişe devreye girdiğinde daha önceki başarıları hatırlamak, daha rahat yapabileceğiniz taraflarla başlamak, olabilirliğine inanmak.
✨ Denediniz olmadı, yeni çözüm alternatifini devreye alıp yine denemek, kendinize zaman vermek.
✨ İçinize sinen çözüm için istikrarla yola devam etmek, durmamak. Hatalardan ders almak.
✨ Sonucu bol bol imgelemek. Hayal için özel zaman ayırmak. Yaratıcı imgeleme ile ilgili yazmıştım. Her gün en az 1 kez 5 duyu ile hayal etmek.
“Her ne zaman başarılı bir insan görürseniz, anlayın ki, birileri zamanında cesur bir karar almış.” demiş Peter Drucker.
Sonuç için kabul, inanç ve cesaretten faydalanın.
Acı tecrübe geliştirir.
Azim, irade, kararlılık, istikrar…
Seni ne yolda tutar?
Sevgiler.
@yesimerman